zelfportret Rembrandt van Rijn

Rozengracht 184, de laatste woning van Rembrandt van Rijn.

Een historische plek op de Rozengracht is het herdenkteken van het laatste huis van Rembrandt van Rijn, één van de belangrijkste schilders van Nederland.

Rembrandt werd geboren in 1606 te Leiden waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht. Hij volgde les op een Latijnse school, maar zijn ware passie lag bij het schilderen. Zijn ouders deden hem daarom in de leer bij historieschilder Jacob van Swanenburgh. Jaren later en vele ervaringen rijker opende Rembrandt in Leiden zijn eerste eigen atelier. rembrandt huis 2Rembrandt’s werk werd zo goed ontvangen dat hij ook steeds meer opdrachten uit Amsterdam ontving om portretten te maken. Dit was voor hem de reden om te verhuizen naar de grote stad. Daar trok hij in bij de kunsthandelaar en meesterschilder Hendrick Uylenburgh.

Rembrandt verhuisde in 1639 met zijn eerste vrouw naar het, o zo bekende, Rembrandthuis in de schilderswijk. Het Rembrandthuis is nu één van de drukst bezochte musea van Amsterdam. Dagelijks nemen mensen uit alle continenten een kijkje in zijn bijzondere leven. In 1658 was Rembrandt genoodzaakt zijn huis aan de Jodenbreestraat te verkopen. Met zijn gezin verhuisde hij naar een kleine, bescheiden woning aan de Rozengracht waar hij een kunsthandel begon. In 1669 schilderde hij zijn twee laatste zelfportretten. Op 4 oktober 1669 stierf Rembrandt in zijn huis op Rozengracht nummer 184.

 

gevelplaat rembrandtRembrandt’s meesterwerken

Rembrandt’s meesterwerken zijn onder andere te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam (met onder andere het wereldberoemde schilderij ‘De Nachtwacht) en in het Mauritshuis in Den Haag met 'De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp.

Nachtwacht Rembrandt van Rijn