paleis op de dam amsterdam

Sinds 1648 was de verbinding van de Rozengracht met het Paleis op de Dam al zeer belangrijk. Voordat de gracht in 1895 werd gedempt liepen aan weerszijden van de gracht brede straten waarlangs vele notabelen en burgers zich naar het hart van de stad begaven. Op weg naar het paleis op de Dam.

De gracht werd om twee redenen gedempt. Ten eerste was het grachtwater door de slechte hygiënische situatie sterk vervuild en ten tweede om een bredere uitvalsweg te verkrijgen naar andere wijken. Er vestigden zich toen al vele winkeliers zodat de bewoners van de Jordaan er hun boodschappen konden doen. Enkele jaren later reed de eerste paardentram over de Rozengracht. Hoe bijzonder toen, hoe gewoon nu. De tram is immers niet meer weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld.

rijpenhofjeHistorische plekjes Rozengracht

Er zijn veel historische plekjes te vinden bij een wandeling door deze bijzondere straat die dwars door de zo veel bezongen Jordaan loopt. Bijvoorbeeld de 2 hofjes , de vele prachtige gevels en de onder architectuur gebouwde panden. Ook woonde de kunstschilder Rembrandt van Rijn de laatste jaren van zijn leven in een huisje ter hoogte van de Lijnbaansgracht waar hij in 1669 overleed. Deze indrukwekkende plek wordt ook nu nog bezocht.

De Rozengracht is nog steeds de voornaamste toegangsweg naar het Koninklijk Paleis. Zo hebben al vele belangrijke gasten van ons koningshuis op weg naar hun logeerverblijf de Rozengracht gezien. Reden te meer om deze straat tot een pareltje van de Jordaan te maken.