paardentram Rozengracht

De tram is binnen Amsterdam hét vervoermiddel om van A naar B te reizen. Dagelijks reizen honderden mensen met de tram en inmiddels kunnen we allemaal niet meer zonder. Maar waar komen de trams nou eigenlijk vandaan? Het begon allemaal in de 19e eeuw toen de paardentram werd geïntroduceerd. Dit was niet meer dan een wagen met één of twee paarden. De paardentram was een groot succes. Rond 1864 werd de eerste paardentramlijn in Nederland geopend. Deze lijn liep van Den Haag naar Scheveningen. Amsterdam kon immers niet achterblijven en opende kort daarna haar eigen paardentramlijn.

paardentramrozengrachtDe paardentramlijn ging dwars door de stad en natuurlijk ook door de Rozengracht. Het was een ideaal vervoermiddel voor de inwoners. Geen gesjouw meer met zware tassen of kilometers sjokken, de paardentram bracht ze overal naartoe. Toen de stoomtram werd uitgevonden bleef de paardentram aantrekkelijk. Het was relatief goedkoper en bovendien milieuvriendelijker.

Toch kon de paardentram jaren later niet op tegen de komst van de elektrische trams en autobussen. Technisch gezien werd er steeds meer mogelijk en de vraag naar de geliefde paardentram nam steeds meer af. Tegenwoordig zien we de paardentram meer als een recreatief vervoermiddel dat veelal wordt gebruikt tijdens uitstapjes, bruiloften en andere speciale gelegenheden.