rozenhofje

Hofjes zijn echt typisch Nederlands en stammen van ver vroeger. Een hofje bestaat meestal uit een verzameling van kleine huisjes met een gemeenschappelijk terrein, nu vaak gebruikt als de binnentuin. Een hofje is vrijwel altijd ommuurd en alleen bereikbaar via een speciale ingang. ’s Avonds werd alles afgesloten voor de buitenwereld. De huizen werden meestal beheerd door rijke mensen (en de kerk), zodat de arme ouderen er kosteloos konden wonen.

In Nederland bestaan nu nog een groot aantal hofjes en zo ook op de Rozengracht, beter bekend als het Rozenhofje en het Rijpenhofje. Het Rozenhofje is gelegen aan de Rozengracht 147-181. Rond 1741 is het Rozenhofje opgericht. De eerste huisjes werden toen bewoond door protestantse bejaarde vrouwen. Het Rozenhofje werd uitgebreid tot 25 woningen.

rijpenhofjeRozenhofje Rozengracht

Later is de oude voorgevel vervangen door de huidige gevel. Helaas is het Rozenhofje niet meer toegankelijk voor publiek. Maar met de historie in het achterhoofd is ook de buitenkant zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Ook het Rijpenhofje (Nr.116-126) is een bijzondere plek op de Rozengracht. Vooral de prachtige toegangspoort (en tevens hoofdingang) doet denken aan het verleden. Vroeger werd het Rijpenhofje bewoond door voornamelijk bejaarde echtparen. Nu is het Rijpenhofje eigenlijk niet meer dan de binnenplaats van de woningen van 'De Lelie' aan de Bloemstraat. Alleen de bewoners hebben toegang tot het hofje met een mooie binnentuin die helaas voor de buitenwereld gesloten blijft.